
Son yıllarda "Business Intelligence" kavramını sıkça duymaya başladık. Bu kavram ilk olarak 1989 yılında Gartner Inc. firmasında analist olarak araştırma yapan Howard Dresner tarafından kullanılmıştır. O tarihe kadar DSS (decision support system) ve EIS (executive information system) gibi karışıklık yaratan kavramlar kulanılmaktaydı. Kelime olarak iş zekası şeklinde tanımlanan ama aslında bence şu an için zekadan bahsedemeyeceğimiz bir kavram. Merkezinde veri madenciliği var aslında. Klasik veri madenciliğinde temel olan konu verileri çeşitli yöntemlerle analiz ederek bilgiye dönüştürmektir. Business Intelligence kavramını veri analizinin yanında ETL (Extract, Transform, Load) işlemlerini ve Raporlama ihtiyaçlarını daha geniş bir açıdan bakarak sağlayan çözümler olarak düşünebiliriz. Business Intelligence uygulamaları sayesinde karar vericiler,stratejik ve operasyonel kararlarında daha doğru ve hızlı adımlar atabilmektedirler. Burada zekadan çok aslında bir yönlendirme söz konusu. Bu nedenle karar destek sistemleri tanımı bana biraz daha doğru geliyor.
Dünyadaki BI çözümlerine baktığımızda;
3 database devi:
IBM DB2 Business Intelligence
Oracle Business Intelligence Solutions
Microsoft SQL Server: Business Intelligence Solutions
Database ürünü olmayan yazılım devleri:
SAP Business Intelligence
Business objects
SAS - Business Intelligence Software Solutions
Microstrategy
Cognos
Hyperion
Business Intelligence ın geleceği konusunda Gartner için araştırma yapan Andreas Bitterer ın tespitleri ise şu yönde;
* BI bir çok kurumdaki deneyimli IT Manager'ın kafasında ilk planda yer alıyor
* BI'ın bir proje olmayıp devamlı bir süreç olarak düşünülmesi gerekir.
* Sık karşılaşılan bir durum da data kirliliği. Fakat "bu gezegende data kirliliği problemini yaşamayan bir firma yok"
* Kurumların data çalışanlarına ihtiyacı var. Bu kişiler kurum içerisinde çok deneyimli kişiler olmayabilir ama datayı nasıl yöneteceğini bilen kişiler olmalı.
SQL Server Business Intelligence Solutions çözümlerini inceleme fırsatım oldu. 3 temel servis bulunmakta. Integration Services, Analysis Services, Reporting Services. .net kullanıcıları 2005 ortamında kendi Business Intelligence projelerini yaratıp data işlemlerinde kod parçacıkları yazabilmekteler. Kısmen incelediğim Sql Server Integration Service projesi içerisinde kullanabileceğimiz hazır 11 bulanık mantık algoritması kullanan fuzzy lookup kontrolleri ETL işlemlerinde bir hayli işe yarar gibi görünüyor.
3 yorum:
İşte bu gerçekten beklediğim konuydu, güzel bir araştırma tebrikler..
Merhaba,
"is zekasi" terimindeki zeka kelimesini sorgularken "business intelligence" teriminin Turkcelestirilmesinde yapilan yanlisliktan soz edebiliriz.
intelligence ingilizcede iki anlama gelmektedir. zeka ve istihbarat. (CIA = Central Intelligence Agency = Merkezi Istihbarat Teskilati = MIT) Dolayisi ile "business intelligence" teriminin Turkcesi "is istihbarati" olmali diye dusunuyorum. Yani BI dan beklentimiz BI sistemlerinin zeki olup bizim yerimize kararlar almasi degil, bizim goremedigimiz farkedemedigimiz gizli sakli bilgileri (kurum icinde veya disinda) ortaya cikarmasi yani yaptigimiz is hakkinda bize istihbarat sunarak bizim karar almamizi kolaylastirmasi olmali.
Erdal bey katkınız için teşekkür ederim. Ben de aynı dertten muzdaripim ve yazımda bu yanlışlıktan bahsetmiştim. "İş istihbaratı" bence güzel bir çeviri olmuş. "Karar destek sistemleri" nin de Business Intelligence için yakın bir çeviri olduğunu düşünüyorum. Aslında benim ve bir çoğumuzun türkçe terim kullanma gayreti var. Fakat bu örnekteki gibi yanlış kullanmamak için bir çok terimi ingilizce olarak kullanmak durumunda kalıyoruz. Sektör açısından bu tarz yeni terimlerin yaygınlık kazanmadan doğru karşılıklarının bulunup o şekilde kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki bu işin TDK tarafından değil sektörün içinden gelen kişiler tarafından yapılması sanırım çok daha doğru olacaktır.
Yorum Gönder