
Bir taraftan fiziksel arama yapan klasik arama motorlarının yerini yavaş yavaş semantik arama yapan yenileri almaya başlayacak, diğer taraftan da varolan klasik arama motorları kendilerini bu yeniliğe uygun bir şekilde değiştirmeye başlayacaklar. Klasik arama motorlarına karşı semantik arama odaklı geliştirilen belli başlı servisleri listelemeye çalışacağım. Hemen hepsi hala geliştirme aşamasında olduğu için kalite konusunda herhangi bir ayrım ve sıralama yapmadan gözüme çarpanları listeliyorum.
1- Hakia : Türk Ceo'su ve çok sayıda Türk çalışanlı Hakia arama motorunun odaklandığı konu popüler yerine kaliteli içeriğe ulaşmak. Aramalar temel olarak 3 kritere bağlı olarak yapılıyor. Kütüphaneciler tarafından önerilen güvenilir web siteleri, en güncel olarak tespit edilen içerikler, ilgili içerikler.
2- Powerset : Bir kaç ay önce Microsoft tarafından satın alındı. Konu, cümle ve sorulara wikipedia içeriğini kullanarak en doğru şekilde ulaşmayı hedefliyor
3- swoogle : Ontoloji, döküman ve terimler içerisinde arama yapan bir semantik arama motoru.
4- quintura : Etikete dayalı bir görsellik sunuyor. Klasik arama motorlarıyla arasındaki fark için de "Dos-Windows" benzetmesini yapıyor. Fark yaratan özellikleri "All-in-one approach", "Context management", "Dynamic data clustering", "Visual semantic cloud", "Easy search" şeklinde listelenmiş.
5- stumpedia : Kendilerini "Human Powered Search Engine" (İnsan odaklı arama motoru) şeklinde konumlandırıyorlar. Site içerisinde arama sonucu gelen sonuçları listeleyip onları oylatabiliyor, istenilen terime ait linkler de kullanıcılar tarafından eklenebiliyor.
6- evri : Kişi, ürün ya da aranılan herhangi birşey ile alakalı yazı, resim ve video içeriklerini listeliyor.
7- Gnod : Kitap, müzik, film ve kişi aramalarına ait sonuçları kullanıcıların ilgilerine göre oluşturuyor. Her birinin neden farklı domainlerde olduğu konusunda bir fikrim yok. Bu sitelere müzik , kitap, film, kişi linklerinden ulaşabilirsiniz.
8- boxxet : Yine kullanıcı ilgilerine göre en iyi içeriği sunmayı hedefliyor
RWW'te yaklaşık 1,5 yıl önce tartışılan Is Google a Semantic Search Engine? konusu hem semantik arama motorlarını anlamak konusunda, hem de klasik arama motorlarının muhtemel geçişi hakkında daha detaylı bir bilgi verecektir, okumanızı tavsiye ederim.
1 yorum:
Güzel bir derleme olmuş, bilhassa hakia.com'un neye göre sıralama yaptığını anlıyamamıştım. Kanaatimce bu siteler son kullanıcıyı cezb etmeye çalışırlarken bir yandan da webmasterlarla aralarını tutmaları gerekir. Teşekkürler
Yorum Gönder