09 Ağustos 2009

Girişimci Olmak İçin İdeal Zaman Var Mı?


Girişimci olmak için ideal zaman var mıdır? "Deveye sormuşlar, neden boynun eğri" gibi, girişimcilik için hangi şey ideal şartlarda ki başlama zamanı ideal olsun. Zaten bunun için ideal bir zaman olsaydı "Dünya Girişimcilik Günü" diye uydurma bir gün olurdu. Her yıl kutlarken de "Haydi arkadaşlar, bugün girişimci olmak için muhteşem bir gün" şeklinde gaz verilirdi ortama. Hatta aynı gün güzide kanalların ana haber bültenlerinde "çiçeği burnunda girişimciler" ellerinde vergi levhaları ile poz verirlerdi.

Aslında girişimciliğin ilk başlarındaki uzunca bir sürenin "düzenli maaştan mahrum olmak" ve "daha çok çalışmak" şeklinde geçtiğini varsayarsak aslında bu şartlar hiç kimse için hiçbir zaman ideal olmayacaktır. Benim günlük hayatta sıklıkla kullandığım "Kolay olsa herkes yapar" cümlesi bu durumda da "Senin için ideal zaman, herkes için ideal zaman olacaktır" şekline dönüşür.

Peki motosiklet kullanmaya başlamak için ideal zaman var mı? O da yok, aslında girişimcilik için başlama zamanıyla aynı. Düzenli maaş (otomobil,metro vs), daha çok çalışmak (ulaşım için ekstra fiziksel enerji, yağmur,çamur,toz,toprak), girişimci olup batmak (motosiklet kazası) vs. Aslında çevremdekilerden sıklıkla duyduğum "Ben profesyonel iş yaşamı için çok uygunum, girşimci olup da ya batarsak" cümlesiyle "Abi otomobil daha garanti be, ya kaza yapıp ölürsek" cümlesi arasında da pek bir fark yok.

Guy Kawasaki'nin "Girişimci bir iş ünvanı değildir. Girişimci geleceği farklılaştırmak isteyen insanların içinde bulundukları ruh durumudur" sözünü çok sevdim, ideal zaman konusunu da destekleyici oldu sanırım. (Kawasaki aynı zamanda bir motosiklet markası :) )

O zaman ideal zaman içindeki isteğin planlı olmayan bir zamanda açığa çıkmasıymış.

Tüm girişimcilere keyifli sürüşler.

Resim dominicansingapore.wordpress.com sitesinden alınmıştır.

2 yorum:

Vadi Efe dedi ki...

bir çırpıda okudum :)
eline sağlık
hak veriyorum

ideal zaman belki de "projeyi adamakıllı kurgulamak" ve "iş tecrübesi kazanmak"tan sonra olabilir.

Yalcin Parmaksiz dedi ki...

Motosiklet örneği tam yerine olmuş. Kıza ve öz güzel bir yazı